donderdag, september 07, 2006

De Slegte sluit vier filialen

AMSTERDAM (ANP) - Boekhandel De Slegte sluit de komende twee maanden zijn filialen in Alkmaar, Amersfoort, Breda en Dordrecht. Bij de reorganisatie verdwijnen 25 banen, waarvan zes op het Amsterdamse hoofdkantoor en bij ondersteunende diensten.

Dat liet een zegsman van het bedrijf donderdag weten. De Slegte heeft 280 arbeidsplaatsen. De boekhandel moet inkrimpen door de tegenvallende vraag naar ramsj- en tweedehandsboeken. Ook ondervindt de winkelketen concurrentie van boekenverkoop via het internet, onder meer door verzamelaars.
Bovendien blijken de winkels die het bedrijf de afgelopen jaren in kleinere plaatsen zoals Alkmaar opende onrendabel. Voor de ontslagen werknemers is samen met FNV Bondgenoten een sociaal plan opgesteld.
De Slegte heeft nu 22 filialen in Nederland en elf in België. ,,We sluiten niet uit dat er in België ook nog iets gaat gebeuren. Dat wordt onderzocht'', aldus de woordvoerder. Het aanbod van De Slegte bestaat uit uitgeversrestanten, tweedehands boeken, antiquarische werken en school- en studieboeken. De boekhandel werd begin vorige eeuw opgericht door Jan de Slegte.

Midas Dekkers bij Pauw en Witteman

Vanavond is Midas Dekkers te gast bij Pauw & Witteman op Nederland 1. Hierin zal hij praten over zijn nieuwe boek Lichamelijke Oefening, over de verering van spierkracht en meer. Waarschijnlijk weer met het nodige cynisme dat Midas eigen is. Ik zie hem eerder aan een jenever dan op het sportveld.
Lees meer over het boek op zijn nieuwe website. Helaas is de bibliografie niet compleet, maar toch een mooie eenvoudige site.

zondag, september 03, 2006

Alles uit de kast

Vanaf 4 september zendt België één een nieuw boekenprogramma uit. Alles uit de kast. Hierin worden allerlei bijzondere boeken besproken. Niet wat de deskundige bijzonder vindt, maar wat de normale mens bijzonder vindt van zijn eigen uitgekozen boek. Alle soorten boeken komen aan bod, als ze maar interessant, uniek of opmerkelijk zijn. Dat belooft dus een erg uiteenlopende keuze. Een programma met potentie waar ik zeer benieuwd naar ben.

Maandag t/m donderdag, België 1, 22.05.