donderdag, februari 08, 2007

Uitverkoop Kniphorst

De jaarlijkse uitverkoop bij boekhandel Kniphorst gaat weer beginnen. Vanavond was de voorverkoop voor lezers van de nieuwsbrief, waarvan ik er één was. Eerste keus en nog lekker rustig. Ik heb het beperkt weten te houden met vijf boeken. Dit zijn ze:

Uit het Meulenhoff archief waren verschillende boeken te koop. Van Adriaan van Dis heb ik dit boek er uit gekozen. Zowel met zachte kaft als harde kaft was beschikbaar. Zelfde prijs, dus dan is het makkelijk kiezen.

Tim Severin is al vertegenwoordigd met In Search of Robinson Crusoe en The Spice Islands Voyage. Dit boek heb ik al vele malen in mijn handen gehad. Nu dus aangeschaft.

Een goede maand voor Midas Dekkers. In een volgende post hier meer over, maar voor nu dit boek. De grote stad, Amsterdam bevat een bijdrage van Midas over, hoe kan het ook anders, de natuur in de stad. Ook dit boek komt uit het archief van Meulenhoff.

Een andere held voor biologen is David Attenborough. Ik geloof dat ik hier al een keer eerder over heb geschreven. The life of mammals zag ik staan en heb ik snel toegeëigend. In het groene stadje Wageningen is zo'n boek snel weg.

Tenslotte een zeer toepasselijk boek voor dit jaar. Dit jaar is Linnaeus' 300ste geboortejaar. Verschillende activiteiten zijn er gepland door het land heen en natuurlijk ook in Zweden. Toch maar eens kijken of daar niet een leuke vakantie van te maken is. Ook dit boek heeft zo'n 30 jaar in het archief gelegen. Perfecte staat dus en voor die prijs een zeer aangename verrassing.

Totale kosten voor dit stapeltje leesvoer, slechts 16,90 euro. Koopje toch, gezien alle boeken eigenlijk gewoon nog nieuw zijn.

maandag, februari 05, 2007

1491, Amerika voor Columbus

Zes maanden in de jungle. Zwemmen tussen de piranha’s, slangen en krokodillen, maar ook genieten van dolfijnen die geregeld langs komen in de Amazonerivier. Het idee dat je in een gebied bent wat niet is aangetast door de mens. Natuur die eindeloos lang ongerept in alle weelde heeft kunnen groeien en bloeien. Met recht oer-woud.

Tenminste dat dacht ik.

Woensdagavond was Charles Mann te gast in Wageningen. Prijswinnend schrijver van verschillende artikelen, coauteur van diverse boeken en nu ook zijn eigen boek “1491”. Een erg boeiende lezing waarin hij vertelde over de algemene aanname dat Amerika vrij laat bevolkt was en dat de invloed van deze indianen op het omliggende land vrij beperkt zou zijn. Een aanname die veel wordt gebruikt in de geschiedenislessen en een aanname die totaal verkeerd blijkt te zijn.

De grootte van de populatie indianen was groter dan eerder werd gedacht, wat de nodige gevolgen heeft gehad op de omgeving. Grote complexe steden, velden voor landbouw en verbindingswegen zouden het landschap hebben bepaald. Bijna geheel Amerika was gecultiveerd. Structuren die overigens nog steeds zijn terug te vinden, maar waar bijna niets over bekend is. Een blanco pagina in de geschiedenis, een nieuwe uitdaging voor archeologen.

Fascinerend dat er van zo’n grote menselijke impact, zo weinig bekend is. De overblijfselen zijn enorm, maar toch weten we er niks van af. Als kind wilde ik graag archeoloog worden. Tijdens dit verhaal kon ik me weer goed indenken waarom.