vrijdag, november 30, 2007

Linnaeus in Groningen

Na Harderwijk en Wageningen, heb ik ook een bezoekje gebracht aan de Linnaeusexpositie in Groningen. Het universiteitsmuseum is een leuk klein museumpje in de binnenstad van Groningen.

De hal met receptie oogt modern en dit beeld blijft bij de eerste expositieruimte. Hierin staan verschillende items opgesteld over de ruimtevaart en de link naar de universiteit. Een onderwerp wat me niet heel erg boeit, dus na enkele snelle blikken ga ik naar de volgende ruimte.

Hier tref ik de expositie aan waarvoor ik gekomen ben. “God schiep… Linnaeus ordende.” Van de drie expositie over Linnaeus, ziet deze er veruit het beste uit. Mooie glazen vitrines met nog mooiere oude boeken. Nette bordjes met tekst en in het midden van dit alles een buste van Carolus zelf. De expositie is duidelijk in tweeën te delen. Enerzijds de zoologische kant, anderzijds de botanische kant. In beide delen leren we hoe belangrijk Linnaeus is geweest in de naamgeving en ordening ervan. Jammer is wel dat het hierbij blijft. We krijgen nauwelijks iets te weten over zijn verdere leven, zijn tijd in bijvoorbeeld Nederland, zijn eigen reizen en zijn studenten.

Het zaaltje na de Linnaeus expositie verraste me aangenaam. Na de wat oppervlakkige tentoonstelling werd in dit zaaltje het leven en werk van Heinrich Kuhl en Johan Conrad van Hasselt belicht. Twee Groningse studenten die op de wijze van Linnaeus ook carrière wilden maken in de wereld van de botanie en zoölogie. Voor beide liep het helaas slecht af. Een leuke link naar de echte expositie wat deze net iets meer diepgang geeft.

Tenslotte wordt ik helemaal vrolijk van de bovenzaal. Een aantal oude houten vitrinekasten met een bonte collectie aan wetenschappelijk materiaal. Natuurkundige instrumenten, telefoons van oud tot mobiel, een menselijk anatomisch model van papier-maché, tropische beeldjes en het meest opmerkelijk (vond ik) een preparaat van een stukje mensen huid, zowel van een blanke als een zwarte persoon.

Een klein museum, maar zeker het bezoeken waard.

maandag, november 19, 2007

Er gaat niets boven Groningen

Al enige weken zit ik voor mijn werk in Groningen. Totaal een ander beeld dan het zo vertrouwde en knusse Wageningen. Een grote stad ligt nu aan mijn voeten. Enkele impressies uit het hoge noorden.

  • Nog steeds heb ik alle boekwinkels niet verkend en valt er nog zoveel anders te ontdekken in de stad.
  • Ik mis mijn computer om ’s avonds het wereld wijde web op te gaan. Stukjes schrijven lukt dus haast niet. Ook van lezen komt de laatste tijd weinig.
  • Parkeren is een ramp in de binnenstad. Tenzij je 150 euro per maand aan een abonnement wilt uitgeven.
  • Het centrum zit vol mooie gebouwen en leuke verborgen hofjes.
  • Het straatje waar ik woon is zeer fotogeniek.
  • Een enorme hoeveelheid fietsers en fietsen belemmeren regelmatig de weg.
  • Ook het aanbod aan musea is een stuk beter dan in Wageningen. Ook hier een tentoonstelling over Linnaeus. Mooi opgezet, maar daarover later meer.

Nog genoeg te doen dus, maar zo weinig tijd…